2015. szeptember 17., csütörtök

Kommunikáció


A jó kapcsolat alapja a kommunikáció

Ahhoz hogy jó kapcsolatod legyen kamasz gyerekeddel, hogy ne csak a barátok legyenek akik meghallgatják és megértik őt, beszélgess vele sokat.





Bármennyire egyszerűnek tűnik, ez bizony nem könnyű téma. Nem azért mert nem szeretünk beszélgetni, hanem egy mély beszélgetéshez, (mert most nem arra gondolok, hogy mi volt az ebéd a suliban) bizony megfelelő lelki állapot kell. Gondold végig, hogy te sem vagy mindig olyan helyzetben, állapotban, hogy szívesen beszélnél a gondolataidról, dolgaidról, magadról. Lehet, hogy nehéz napod volt, és inkább emészted a történteket,  persze van amikor nem esik nehezedre beszélni, és nagyon örömmel teszed.


Ez a gyereknél sincs másképp! Miért is lenne?

Van úgy, hogy éppen ki tudsz szakítani egy fél órát, és szívesen beszélgetnél a gyermekeddel. Próbálod becserkészni, de már a szobájából is alig tudod kicsalogatni, mert épp a leckéjét csinálja, vagy most valami mást csinál és nincs kedve, majd kicsit később talán (persze akkor neked már ezer dolgod lesz). Ekkor ezt is el kell fogadni, hiszen nem mászhatunk bele az életébe teljesen, kell, hogy szabadságot adj neki. 
Azonban van amikor olyan beszédes kedvében van, hogy csak mesél-mesél. Ilyenkor fontos, hogy (bármennyire is annyi dolgunk lenne) hallgassuk, figyeljünk rá, reagáljunk arra, amit mond, legyünk igazi beszélgető-partnerek számára. Kérdezz bele a mondandójába, akkor kiderül számára, hogy érdekel amit mond, és persze ne csináljunk közben semmit.
Ha teszel-veszel és még csak rá sem nézel, azt gondolja, hogy nem figyelsz rá, és egy idő után már nem is fog próbálkozni megosztani veled a gondolatait.  Szóval, ha megnyílik és kibeszélte magát, akkor lehet adagolni amit szeretnél már napok óta elmondani neki, akkor tudsz kérdéseket feltenni, amik máskor nem jöttek össze. 
Ha azt látod, hogy a gyermek elvan a maga kis világában, már napok óta nem beszéltél vele úgy igazán, nem tudod mi jár a fejében, szinte nem tudsz kihúzni belőle semmit azon kívül, hogy „Semmi nem volt a suliban”, akkor más trükkökhöz kell folyamodni.

Ilyen lehet az, ha fogod a lányodat, vagy fiadat és suli után beülsz vele egy cukiban. Ez nagyobbat szól, ha több gyerek van otthon, és akkor csak ezt az egyet viszed el. Akkor csupán erre az egy gyerekre koncentrálsz. Megmondod neki, hogy rég nem dumcsiztunk, és mit szólna egy cukizáshoz, vagy ami még hab a tortán veszel neki valami „cuccot”. Lehet előbb a beszerzés, utána a cukrászda. Addigra megnyílik annyira, hogy szívesen beszélget veled. Akkor viszont mindent bele. 
Hidd el emlegetni fogja, hogy milyen jó kis délutánt töltöttetek együtt. És persze a többi gyermeket se felejtsd el elvinni a maga idejében...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése