2015. november 12., csütörtök

Néhány tipp hogy miről és hogyan beszélgess a kamasszal

Egyszerű tevékenység végzésbe vond be és közben beszélgessetek, például mosogatsz, ő meg törölget. Ennyi idősen amúgy sem tragédia, ha besegít az házimunkába... 

Közös feladatvégzés közben könnyebb a beszélgetés


Lehet, hogy eleinte nem tetszik neki, akkor hívd el sétálni, fagyizni, plázába ruhát próbálgatni, vagy bármilyen olyan tevékenységet végezzetek, amit ketten tudtok csinálni. 


Lányok lelkéhez egy jó
shoppingoláson keresztül vezet az út

Beszélgess vele erről-arról... 
Miért olyan fontos az a drága bigyó? (amire épp nagyon fáj a foga) 
Milyen jegyet kapott mostanában? Ha nem jó, miért nem jó? Hogy lehetne jobb tanuló? 
Mik a tervei a jövőben? Ha van, mi az, ha nincs, miért nincs? Utóbbinál kérdezd meg tőle, hogy csak nem az a célja, hogy munkanélküliként otthon lakjon veletek 30 évesen is. 

Érdemes elmondani, hogy ha nem tanul, nem sokat fog elérni az életben. 
A zsebpénz - jó tanító

A zsebpénz bevezetése is jó lecke számára. Ha kell neki valami extra, akkor spórolja össze rá a pénzt. Kaphat zsebpénz kiegészítést extra házimunkáért. Ha valamit ő vesz meg az összespórolt pénzén, jobban fog rá vigyázni, és többre fogja értékelni. Sajnos az iskolákban nem oktatják a pénzzel való bánásmódot, így jó ha alapokra te tanítod meg, például a bevétel-kiadás lényegére.
Ennyi a család bevétele, ezt meg ezt muszáj kifizetni, ennyi marad. Ha most ebből megvesszük ezt-azt, akkor a hónap többi részében nem jut valami szükséges dologra pl: kikapcsolják a villanyt. Milyen ciki lenne az osztálytársak előtt, hogy azért nem tud netezni, mert nincs villany. J


A lustaság nem kifizetődő
Mivel ebben a korban sokat számítanak a barátok, nyugodtan lehetne hivatkozni arra, hogy valamiben alul marad és neki lesz ciki. Például ha lusta tanulni, akkor, milyen ciki lesz, hogy a jó barátok gimibe mennek, őt meg sehova sem veszik fel. 
Ennyi idősen még nem biztos, hogy tudja, hogy mi lesz, ha nagy lesz. Az még rettentő messze van, viszont rövid távú, vagy könnyen belátható célokat kell, hogy felvonultasson maga előtt.


Jó ha tudja, hogy a felnőttek is előbb dolgoznak, aztán kapják a fizetést, ő is előbb végezze el a feladatát, aztán kaphat ezt-azt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése