2015. november 18., szerda

Karácsonyi forgószél...


A karácsonyi tennivalókról készített
lista sokat segíthet


A karácsonyi időszakot vagy szeretjük vagy nem. Ha nem, akkor azért mert túl sok a „puncs” körülötte, kötelező ajándékok, és egyáltalán kinek?, mit?, miből?, kihez kell elmenni?, kit meghívni?, hogy senki se sértődjön meg, és mi sem menjünk tönkre a sok feladatban.
Szeretni viszont ezért: nem kell dolgozni, nincs suli, együtt a család a meleg, fényárban úszó lakásban (lehetőleg kint hull a hó) az ételek illata árad, mindenki vidám, jól érzi magát, rég nem látott barátokkal lehet találkozni, meghívni, vagy vendégségbe menni, finomakat enni, stb., ja és persze az AJÁNDÉK!

A készülődést már jó esetben, novemberben kezdjük el. Érdemes előre megtervezni a programokat, a karácsonyi menüt, a dekorációkat, az ajándékokat, és ezeket ajánlatos elkezdeni beszerezni minél előbb, bár ha valaki szereti a zsúfolt bevásárlóközpontokban való órákig tartó bolyongásokat, az hagyhatja az arany-vasárnapra is a vásárlást. Annak is megvan a maga „hangulata”.

Karácsonyi nagybevásárlás

Érdemes vásárlás előtt az interneten is körülnézni. Ha nincs ötletünk, a webáruházak kínálata is a segítségünkre lehet, ha szeretünk online vásárolni, akkor figyeljünk oda a szállítási időre, mert ebben az időszakban meghatványozódnak a rendelések, és nehogy az ajándék ne érkezzen meg időben. Ha nem online tervezünk vásárolni, az árak, üzletek, kínálat tekintetében is érdemes kihasználni az internet adta lehetőségeket.
Központban az ajándék


Mit vegyünk a gyereknek


Ha nem tudjuk erre a kérdésre a választ, hát kérdezzük meg, és írassunk egy listát – fontossági sorrendben - , amiből válogathatunk. Ha előre gondolkodunk és időben elkezdjük a beszerzést, akkor anyagilag is könnyebb, hogy nem egyszerre szakad ránk minden kiadás. Ne gondoljuk azt, hogy örömöt csak több tízezres, nagyon drága ajándékkal tudunk okozni. Fontos, hogy a gyerek ne azt tanulja meg, hogy a szeretetet csakis a legszuperebb, legdrágább ajándékkal lehet kifejezni, hiszen ez nem erről szól! Értessük meg, hogy azért mert másnak megvan a legújabb kütyüje, mi lehet, hogy nem tudjunk, vagy nem akarjuk azt megvenni, attól még lehetünk boldog emberek, sőt! J


Nem azzal szeretjük a gyereket,
ha a legmenőbb cuccokat vesszük meg neki

Nagyon nehéz a mai világba a fogyasztói társadalom ellen beszélni, hiszen mindnyájan részesei vagyunk, ha tetszik, ha nem, de ne ez legyen a központi érték az életünkben, hogy minél menőbb, és drágább termékeket veszünk meg. Jó, ha a gyereknek is megtanítjuk, hogy nem a legújabb telefon, és a legmenőbb ruha az igazi érték az életben, különben egy nagyon eltolódott értékrendje alakul ki, amivel a saját boldogulását nehezítjük.

A kicsi nem tudja értékelni a sok ajándékot
A kicsi, néhány éves gyereknél felesleges sok-sok ajándékot venni. Mivel a nagyszülők is, nagy család esetén a rokonok is, és persze a szülők is szeretnének ajándékot adni a kicsi gyermeknek előtte hasznos összebeszélni. Mennyire csalódás, mikor kibontja az első ajándékot a kisgyermek és elkezd vele játszani, miközben a szülő, vagy nagyszülő buzdítja, hogy: az én ajándékomat is bontsd ki!, de a gyerek játszani akar az újdonsült, színes játékkal. Az ajándékozás így lehet, hogy sírásba fullad… Ezek elkerülése végett lehet például duplót venni mindenkinek, és akkor összejön egy egész nagy adag, amivel kreativitását kiélheti a gyerek, vagy favonat-szettet, és ahhoz is a kiegészítők által egy jó nagy játék lesz belőle.
A gyereket szoktassuk rá az ajándékozás örömére. Ha több gyerek van, buzdítsuk őket, hogy készítsenek egymásnak ajándékot, vagy adjunk nekik egy kis pénzt, és szervezzük meg, hogy meg tudják ajándékozni egymást. Jó, ha már most megérzik azt, hogy milyen jó érzés másnak örömet okozni. 


Készülődés


Rengeteg tennivaló van karácsony előtt. Az otthoni feladatokon kívül még lehet, hogy a munkahelyen is megnövekedik a munka mennyisége. Sokan gondoljuk úgy, hogy az otthoni nagytakarítás, függönymosás, ablakpucolás stb. miatt jó lenne a karácsonyt inkább márciusra kitolni, mert nagyjából akkorra tudnánk mindennel elkészülni.

A karácsonyi készülődés nagyon fárasztó


Ami a legfontosabb: NE KÉSZÜLJÜNK KI!  - Annál rosszabb nincs, ha minden csillog, villog, kész az étel, ajándékok a fa alatt, csak éppen a szülő végelgyengülésben fekszik, vagy a kialvatlanságtól betegen tölti a karácsonyt.
Ne essünk pánikba, ha valami nem úgy sikerült, vagy, mert nem jutott idő mindenre. Fontosabb az együtt, békében töltött napok, mint azon való idegeskedés, hogy az ablakot nem sikerült megpucolni. Ne mi szolgáljuk a karácsonyt és mindent, ami körülveszi, hanem használjuk ki, az értékes együtt töltött időt, élvezve egymás társaságát, amire év közben csak kevés idő jut.
Fontos a hangsúly a pihenésen is, hogy ne úgy maradjon az emlékezetünkben a karácsony, hogy hiába jöttek a vendégek, a fáradtságtól egy értelmes mondat nem jött ki szánkon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése