2015. november 26., csütörtök

Kisiskolások és az internet

Felesleges egy kisiskolásnak internet-előfizetés
Szeretnéd, ha a gyermeked tizenévesen már teljesen felvilágosult lenne a szexualitás területén? Szeretnéd, ha mielőbb elkezdené a szexuális életet? Szeretnéd, ha a másik nemen járna az esze megállás nélkül? Szeretnéd, ha pornó függő lenne? Ha igen, akkor nem kell mást tenned, csak vegyél neki mielőbb egy okostelefont internet előfizetéssel.

A fenti leírás elég sarkított, és persze mindenkiből nem válik deviáns, aberrálttá, de szülőként nem szabad naivaknak lennünk. Úgy látszik, hogy ez egy olyan téma, amiről nem lehet eleget beszélni, írni. 
A napokban hallottam, (és őszintén szólva nagyon felháborított), hogy egy általános iskolában, 4. osztályban rendkívüli szülői értekezletet kellett tartani amiatt, mert a tanárnéni "elcsípett" egy beszélgetést az osztályban, ami szexuálisan eléggé felvilágosultságról tett tanú bizonyságot. Ekkor úgy döntött, hogy osztályfőnöki órán szóba hozza a dolgot. Hát bizony ekkor nagyon meglepődött. A gyerekek a szex területén mindennel képben voltak. A tanárnő csak pislogott, hogy miket tudnak a 9 éves gyerekek. A szex minden formáját, fajtáját ismerték, látták, és elmondták, sőt bizonyos fajtáját még próbálgatták is egymáson. Ekkor döntött úgy a tanárnő, hogy összehív egy szülőit, ahol ezt az szülőkkel is megvitatja. Egy másik iskolában pedig a szintén 9-10 éves gyerekek az iskolában szex-vonalat hívogattak fel (nem mellesleg 60 ezer forintos számlát generáltak ezzel apukának), aztán nyomdafestéket nem tűrő stílusban árasztották a szex-beszédet a telefont másik végén lévő személynek.
Nem csak így lehet megvédeni
 a gyereket az internet veszélyeitől

A felháborodásom nem a tanárnő, vagy akár a gyerekek irányában történik. Itt egyértelműen a SZÜLŐK a hibásak, mert: 

  • MIÉRT KELL EGY 9 ÉVESNEK ÁLLANDÓ INTERNET ELÉRHETŐSÉG? 
  • MIÉRT NEM BESZÉLI MEG VELE A SZÜLŐ A HELYES INTERNET HASZNÁLATOT? 
  • MIÉRT NEM ELLENŐRZI RENDSZERESEN A TELEFONJÁT, HOGY MIT NÉZ RAJTA A GYEREK? 
  • MIÉRT NEM BESZÉLGET A GYEREKKEL, HOGY MI MIÉRT NEM NEKI VALÓ?
A szülőnek ellenőriznie kell a gyerek telefonját

A kérdések sora végtelen. Olyan is előfordul, mikor a szülő bátorítja a gyereket, vagy egyszerűen helybenhagyja, mikor kiderült, hogy felnőtt oldalakat néz. 
Hogyan gondolja az a szülő, hogy egészséges, normális felnőtt lesz a gyerekéből. 
A pornófüggőség komoly problémákat okoz

Ma egyre növekszik a pornó függők száma, ezt egy előző írásomban már kifejtettem, hogy az ember agyára úgy hat a pornó, hogy olyan folyamatokat szabadít fel, amik függőséget okoznak. 
Egy pornó függő ember nem alkalmas a normális szexuális életre. A férfiak a nőket, csak egy eszköznek tekintik, és ez fordítva is igaz, amivel az állati ösztöneiket kielégíthetik. Hogy tud egy hűséges házassági kapcsolat kialakulni? A válasz: SEHOGY! Pszichológusok hosszasan tudnának mesélni, hogy hány pornó-függő ember próbál szabadulni, és mennyire nehéz a gondolataiba "beleégett" képeket kitörölni onnan. 

A pornó-függőségtől nehéz szabadulni

Kedves Felelősségteljes szülők! 

A Ti kezetekben van a gyermeketek sorsának alakulása.
Ne engedjétek, hogy a gyermeketek cenzúrázatlanul szörfözzön az interneten! Ez egy új dolog, ami a mi korunkban még nem volt, így nem tudhatjuk, hogy milyen kamaszként internetezni. Milyen érzés az, amikor feltárul az egész világ, és azt mondják nekünk, hogy bizonyos szeletéről ne vegyünk tudomást, mert az rossz nekünk. Egy kamasz érdeklődik, változik, feszegeti a határokat, keresi a helyét a felnőtt- és a gyerektársadalomban egyaránt. Mivel ide még. oda már nem tartozik, egy köztes sávon helyezkedik el, ahol ő maga sem tudja, hogy mi a helyes, és mi a helytelen. Ebben kell őt segíteni. A határokat fel kell húzni köré, hogy ne tévedjen el nagyon...
Beszélj a gyereknek a helyes internet-használatról

Az internethasználatra meg kell tanítani. Meg kell mondani neki, hogy MIT és MIÉRT nem szabad. Nem csak tiltani kell, hanem értelmesen közölni kell vele az okát is. Ha alaposan körülnézünk magunk körül azt látjuk, hogy sok felnőtt sem tud elszakadni a net-től, hogy várhatjuk el ezt egy gyerektől, hogy magától tudja, hogy meddig menjen el? Ha például egy új elektromos kést veszel, akkor is tudakozódsz a használatáról, mert lehet baj is belőle, nem? Érdeklődsz róla, elolvasod a használati utasítást, hogy hogy nem vágod le az ujjad a használat során. Miért gondoljuk, hogy az internetet a gyerek kezébe lehet adni előzetes információk nélkül. 
Ha nem tudod, hogy mik a veszélyek, olvass utána, kérdezz, informálódj, annyi írás foglalkozik ezzel. 
Figyelmedbe ajánlok néhányat:  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése