2015. november 30., hétfő

A mesék hatásai


Miért fontosak a mesék a gyermek fejlődéséhez



A meseolvasás összehozza a családot
Elsősorban azért jó mesélni a gyereknek, mert olyankor a szülő együtt van a gyerekkel. A mai rohanó világban nagyon nehéz kiszakítani időt, amit hasznosan együtt lehet tölteni a gyermekünkkel, a mese olvasás erre kiválóan alkalma. A mese, a gyermek fejlődésnek egy nagyon fontos eszköze, hiszen a fantáziája, képzelő ereje így alakul ki. Nem beszélve a tanulságos mesékről, ami élethelyzetekben nyújt segítséget, viselkedési mintát ad.



A klasszikus mesék, melyekben a főhős rossz helyzetbe kerül, majd a végén győztesen kerül ki a megpróbáltatásaiból, szintén a gyermek lelki fejlődésére van jó hatással. Azonban a félelem nem a végállomás, hiszen azon átmegy a főhős, leküzdi a rosszat, és kisebb-nagyobb viszontagság árán elnyeri a végső jutalmát. Ez megtanítja a gyereket, hogy hogyan kezelje a szorongást, a félelmet, hogyan küzdje le, harcoljon ellene (nem belenyugodni) és átvegye a megérdemelt jót, ez pedig a probléma megoldó képességeket is fejleszti.  Ez feloldja a gyermekben a rossz, negatív érzéseket.

A mese olyan elvont kifejezéseket használ, mint féltékenység, szeretet, élet, halál, harag, bátorság, amiket ebben az életkorban nem tudna megismerni. A mese az érzelmekre is jó hatással van, nem beszélve vigasztaló, feszültségoldó hatásáról.

A gyerekek mese iránti igénye ma



Nem jó túl korán a
mozgóképhez
hozzászoktatni a
 gyermeket

A mese iránti igény bizony nagyon megváltozott. A gyermeknek egészen kicsi korában odatesszük a képernyő elé, ahol minden mozog, színes, hangos, tehát sok-sok élményt kap egyszerre. A képességei azonban nem fejlődnek, nincs szükség fantáziára, képzelőerőre, hiszen mindent készen „tálalva” kap meg. A sok vizuális mese után egy olvasott mesére viszont nem lesz igénye, nem fogja kielégíteni hiszen ott se kép, se hang, se mozgás. Óvónők mondták, hogy nagyon nehéz ma mesélni a gyereknek.






Miért ne tegyük


Nem helyes az, hogy  mikor ha sír egy csecsemő, a zavarban lévő anyukája a  kezébe adja az okostelefont, és szoktatja rá a mozgóképekre. A baba szemének sem tesz jót a mozgó kép, viszont hamar hozzászokik, és később is követelni fog a szüleitől. Hamar rájön a gyermek, hogy csak egy sírás kell hozzá, és máris kapja a színes, mozgó képet.
A kisgyermekek azt a szót, hogy türelem, nem ismerik. Nekik minden azonnal kell, nincs időfogalmuk, nem tudják kivárni, ha a szülő kéri, hogy pár percet várjon. Azonban nem helyes minden ilyen alkalommal lecsendesíteni egy képernyővel. A képernyő ne válljon nevelési eszközzé!


Milyen mese? 

Ez bizony családonként változik, és nagyon megosztó, hogy ki milyen mesét nézet a gyermekével.
Van olyan család, ahol bármit cenzúra nélkül nézhet a gyermek. Van, ahol viszont szinte semmit sem engednek.
Az igazság valahol félúton van. Nem gondolom, hogy a teljes megvonás és tiltás jó nevelési módszer lenne, hiszen ezek után amint lehetősége nyílik a gyereknek „mindenevő” lesz, és mindent látni akar. Mellesleg azt fogja gondolni, hogy valami jótól fosztják meg őt a szülők. Azonban helytelen, ha bármit nézhet a gyerek. Manapság ráadásul a mesék jó része felnőtteknek készül, tele olyan poénokkal, melyeket a gyerek nem is ért. 

Népszerű a
természetfeletti
Ami manapság nagy divat a mesékben, filmekben, az a természetfelettivel, túlvilágival, halálközelivel való foglalkozás. Mesék, játékfigurák, társasjátékok, ruhadivatok, kiegészítők, szóval minden kapható ebben a témakörben. Nem tudom, hogy mennyire rombolja ez a gyerek személyiségét, de nehéz elképzelni, hogy a kislányok nem aranyos puha plüssökkel, rózsaszín ruhás hosszú hajú babákkal játszanak, hanem vámpírnak, vérfarkasnak, drakulának és egyéb szörnyűségnek öltözött női alakokkal. El tudom képzelni azt, hogy mennyire szorong, vagy fél az a kislány éjjel, mikor sötét van a lakásban, a szekrényén pedig ezek a sokszor foszforeszkáló anyagból készült torzszülöttek sorakoznak.


  • Új mesét mindenképpen együtt nézzünk a gyerekkel.
  • Nagyobb gyerekes ismerősöktől érdemes informálódni, mielőtt egy új mesét mutatunk a gyereknek.
  • Ha nem gyereknek szóló jelenetek vannak a mesében, érdemes eltekerni, akár kikapcsolni.
  • Ha a látottakban valami felzaklatta a gyereket beszéljünk róla.
  • Félelmetes jeleneteket ne lásson a gyermek, mert előfordulhat, hogy este félni fog a látottaktól, akár alvászavara is kialakulhat. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése