2015. november 2., hétfő

Tanulási stílusok

Minden ember más,
mások a tanulási stílusai


A Trükkök a tanuláshoz c. cikk kiegészítéseként szeretnék néhány tanulási stílust megosztani.
A tanulási módok is változatosak, akár az emberek személyisége, mert ahány ember annyi féle.
Az alábbi felsorolásban láthatjuk, hogy a  tanulásban is ez a sokszínűség nyilvánul meg:


  • Van akinek szüksége van a mozgásra tanulás közben. Kell, hogy járjon a keze, a lába, járkáljon a lakásban, sőt egyéb gyakorlatoktól se lepődjünk meg. Így az agy is több oxigénhez jut, és könnyebben megy a tanulás. Azonban van aki a kanapén fekve képes megtanulni az anyagot.

  • Van aki csöndben tud csak tanulni, és egy utcáról beszűrődő dudaszó is kizökkenti, megzavarja, van aki viszont zene hallgatás mellett képes odafigyelni, és ráfokuszálni a tananyagra. A TV mint háttér zaj viszont semmi esetre sem javasolt.

  • Előfordulhat hogy valakinél az erős fény szükséges, lehet viszont, hogy valaki csak kissé félhomályban képes tanulni. Valakit idegesíthet az erős fény, valakit viszont álmosít a félhomály. Azért arra figyeljünk, hogy a túl sok olvasás a félhomályban a szemet károsíthatja.

  • Környezetre is a változatosság a jellemző. Van aki alapos rendet tart, és minden mindig a megszokott helyén van, így a tanulás is egy jól kialakított rendszer szerint történik, azonban van, akinél látszólag káosz uralkodik a tanulósarkában, viszont ő ebben látja a rendszert, és tökéletesen feltalálja magát.

Lényegében azt kell figyelembe venni, hogy még egy családon belül is előfordulhat, hogy más más stílusban tanulnak a gyerekek. Ne akarjuk mindenáron a mi elképzelésünket ráerőltetni, mert az nem feltétlen hoz jó eredményt.


1 megjegyzés:

  1. Könyvajánló: Cynthia Ulrich Tobias- Így tanulnak ők / Fedezze fel gyermeke erősségeit és építsen azokra

    VálaszTörlés