2016. március 22., kedd

Antibiotikum - pro és kontra!

Kell, vagy nem kell antibiotikum?

15 éves anyai tapasztalatom alapján nem emlékszem olyan – főleg téli, náthás -  időszakra, amikor ez a kérdés nem merült volna fel anyukákkal való beszélgetésem során. Az alábbi írásban a véleményemet, tapasztalataimat szeretném megosztani, de előre bocsátom, hogy nem vagyok orvos!! 
(bár mikor a gyermekeim betegek voltak, mindig bántam, hogy nem orvosnak tanultam L)

Kinek az orvosa jobb?
Gondolom, minden kisgyerekes szülő hallott már olyan anyukát, aki azt mondta, hogy az ő gyereke sosem szedett még antibiotikumot, hogy lehet, hogy a másik gyerek már ennyiszer kapott. Ekkor elkezdődik az orvos-verseny, kinek az orvosa a bölcsebb, jobb? 

Igen, valóban vannak orvosok, akik hamarabb nyúlnak a gyógyszerhez, vannak, akik húzzák, ameddig csak lehet. Azért szögezzük le, hogy nem ismerjük a másik gyerek egészségi állapotát, kórtörténetét, tehát nem tudjuk egy „játszótéri beszélgetés” során megítélni, hogy hogyan reagált a másik gyereke egy korábbi betegsége során mikor kapott vagy épp nem kapott antibiotikumot. Nem tudhatjuk, hogy allergiás reakciói lettek a gyógyszertől, vagy éppen 3 hét ágynyugalom kellett mire leküzdötte a betegséget gyógyszer nélkül. Manapság nem nézik el egy munkahelyen sem, hogy a szülő esetleg hetekig otthon legyen a gyerekkel. 

Az antibiotikumok nagyon hasznosak

Az gondolom senkinek sem kérdés, hogy az antibiotikum egy nagyon jó dolog, száz éve a hiánya miatt halt meg többek között Nemecsek Ernő is. A tréfát félre téve ma egy tüdőgyulladást majdhogynem lábon kihordunk az antibiotikummal, ebben tényleg meghaltak a múlt század elején, nem is kevesen.


7 dolog amit az antibiotikumok adásával kapcsolatban tudni kell:

  • Vannak olyan bakteriális betegségek, amikre muszáj antibiotikumot adni, ha tetszik, ha nem.


  • Az antibiotikumot minden esetben az orvos adja, javasolja. Ne kezdjünk el kísérletezni otthon a testvértől megmaradt gyógyszer adásával.

Ne kezdj magadtól
antibiotikumot adni a gyereknek

  • Indokolatlan esetben a gyógyszer kárt is tud okozni, hiszen ellenállóvá vállnak, illetve mutálódnak azok a baktériumok, amik elpusztítására ki lett találva.


  • Végig kell szedni! Ha már egyszer elkezdtük szedni, hiába lett a gyerek tünetmentes 2 nap múlva, muszáj végigszedni, hiszen akkor még nem tűntek el a baktériumok teljesen, így könnyedén visszajöhet a betegség.


  • A vírusra nem kell antibiotikum, csak a baktériumra. Ha a vírusra mégis felír az orvos, az azért van, mert nagy a bakteriális felülfertőződés esélye.


  • Vírus esetén amit tehetsz: sok folyadék, tüneti kezelés (lázcsillapítás, torokfertőtlenítés) pihenés és C-vitamin.


  • Fontos, hogy legyen bizalmad a gyermekorvosban, és el tudd fogadni amit ő mond. Ha nem nyugodtál meg a véleménye kapcsán, vidd el nyugodtan máshová, és kérd ki a másik orvos véleményét is. Nem feltétlen az a legjobb megoldás, ha az interneten keresgélsz és az ott leírtak alapján te állítod fel a diagnózist. 

Fontos az orvosba vetett bizalom


Az én gyermekeim időnként kaptak antibiotikumot, van, aki többször, van, aki kevesebbszer. Néha én is tanácstalan voltam, hogy mit tegyek, de úgy gondolom, hogy az anyai ösztönök átsegítettek ezeken a nehéz pillanatokon. Volt, hogy úgy gondoltam, hogy az orvosom könnyen nyúl az antibiotikumhoz, azonban az alábbi történet, melyet a barátnőm mesélt, minden kétségemet eloszlatta: két gyermekének természetesen ugyanaz az orvosa. Az egyik – 8 éves – még sosem szedett antibiotikumot, a kisebbik – 6 éves – már több alkalommal. Még egy éves sem volt, mikor tüdőgyulladása lett, és többször volt mandulagyulladása, amire kellett a gyógyszer. 

Ez is azt igazolja, hogy ez nem csupán az orvoson múlik. Ahány ember annyi immunrendszer! Van, aki ellenállóbb, van, aki később válik azzá. Ha túl sokszor betegszik meg a gyermek érdemes egy immunerősítő kúrát végigcsináltatni vele, az orvos biztosan tud valami jót ajánlani, illetve a rendszeres sport is ellenállóvá tesz a betegségekkel szemben!!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése