2016. március 10., csütörtök

A stressz faktor a gyerekek életében

A stressz a gyerek életére is hatással van
A stressz, ahogy a felnőttekre, úgy a gyerekekre is nagy hatással van.  Némelyek tünetek nyilvánvalóak, némelyek nem, azonban a gyermek megszokott viselkedésében hirtelen változást tudnak okozni. A gyerekek a felnőttektől eltérő módon reagálnak az érzelmi eseményekre és a válságokra, sokszor magukba tarják a fájdalmat, amíg az egyszer csak kipukkad, mint a lufi, és erős érzelmi kitörésben nyilvánul meg. 


A stressz a mindennapi élet része, az enyhe fajtája az adrenalint szintet emeli, ami jó dolog, ez segít az embert, hogy jó eredményeket, teljesítményeket érjen el. A túl sok stressz kedvezőtlen hatása megnyilvánul a felnőtt és a gyermek fizikai- és mentális viselkedésében egyaránt. 

A fő stressz-faktorok a felnőttek esetében:


·       haláleset,
·       válás,
·       munka elvesztése,
·       költözés,
·       nyugdíjaztatás, 
·       szeptember 11-óta a világban zajló események


Ezek az események ugyanúgy hatással lehetnek a gyerek életére.

A stressz a gyermekek életében az alábbi módokon nyilvánulnak meg:


·       hirtelen viselkedési problémák, beleértve a düh, kirobbanás és az agresszió,
·       lobbanékonyság
·       hangulatváltozás,
·       álmatlanság, rémálmok, alvajárás, álomba beszélés, fogcsikorgatás,
·       gyomorfájás, fejfájás, hasmenés,
·       letargia,
·       hiperaktivitás,
·       nehéz koncentráció,
·       körömrágás, hajtépkedés,
·       könnyen sírva fakadás,


Ez a lista nem teljeskörű, különböző tünetek együttesen is megnyilvánulhatnak. Bármilyen aggodalmat keltő változást látunk a gyerek viselkedésében, az lehet bizonyos stressz megnyilvánulás, és figyelmet kell fordítani az okok felkutatására. Mikor egy nehéz időszakot próbál a család átvészelni, az semmi esetre sem megengedett hogy a gyerek viselkedése szétzilálja a megszokott családi rendet.

Az alábbiakban felsorolok néhány esetet, amik a gyermek viselkedésére is kihatással vannak. Szinte minden esetnél valami változás történik a család életében, amit a gyerekek nagyon nehezen viselnek. Amit ilyenkor tehet a szülő a rendszeres nyugtatgatás, vigasztalás, a helyzet alapos átbeszélése (korának megfelelően), ezek által biztosítani őt arról, hogy ha valami meg is változott az életben, bizonyos dolgok a régi jól megszokottak maradnak.


Gyász


Az elmúlást nem könnyű
feldolgozni a gyereknek

Ez egy nagyon erős stressz helyzet tud lenni, amely attól függ, hogy mennyire állt közel hozzánk az elvesztett személy.
Míg a szülő a saját fájdalmával küzd, a bánatát nem jó, ha elrejti a gyerek elől. Ha a felnőtt a gyászában a gyereknek egy „bátor arcot” mutat és elrejti az érzelmeit előle, az nem segít a gyereknek kezelni a saját fájdalmát. Míg a felnőtt sír, szomorú, és próbálja kibeszélni a fájdalmát, a gyerek bizonyos mértékben ugyanezt próbálja tenni, és becsapva érezheti magát azzal, hogy a szeretett személy eltávozott az életéből. Ez a fiúkra különösen igaz, akik azzal a sztereotípiával rendelkeznek, hogy nem ejtenek könnyeket, és nem osztják meg a bánatukat, és mikor az felgyülemlik, egyszer csak kirobban.
A családi rendszer folytatása biztonságot ad a gyermeknek, ha úgy érzi, hogy minden más a feje tetején is áll. Egy gyerekre egy távolabbi rokon, egy kedvenc háziállat elvesztése is mély hatással lehet, hiszen a halandóság tényét még feldolgozás alatt van számára.


Válás

A válás is a gyász egy fajtája a gyermek számára

Ez is a gyász egy fajtája a gyermek számára. A szeretett szülő többet nem lakik vele, ez egy hatalmas veszteség, és nagyban változtathatja a viselkedését. Nemcsak azért, mert a hiányzó szülő többé nem része a mindennapjainak, az ő fegyelmező ereje kiesik, hanem mert a gyerek könnyen ki tudja használni (nem tudatosan) a rést a szülők között és kijátszani egyik szülőt a másiknak. Pláne, ha a szülő (akinél maradt a gyerek) igyekszik megemészteni az egyedüli-szülő szerepét, miközben felelős a számlák fizetésében, és a gyermek ellátásában. Ha az ex férj/feleség életébe belép egy új személy, fontos hogy tudomásul vegyük, ez a gyereknek is könnyebb.


Elbocsátás

Az elbocsátás az egész család életére hatással van

Az egyik szülő munka nélkül marad, az nagy hatással lehet az egész háztartásra. Ez is változtathatja a gyerek addigi megszokott viselkedését. A szülő bár próbálja megóvni a gyermekét előbb utóbb az aggodalma, félelme rászállhat a gyerekre, ami a viselkedését meglátszódhat. Az otthoni rutinon ne változtassunk, és beszéljük meg vele, hogy mi történt (persze a korához mérten) és biztosítsuk, hogy mit teszünk az ügy javulása érdekében, és legyünk bizakodóak, annak ellenére, hogy belül mit érzünk.


Költözés

A költözés egy biztos pont elvesztése

A költözés nagyon stresszes a szülőknek, annak ellenére, hogy általában egy pozitív változás történik a család életében, de ez a gyerekre is nagyban kihat. Mondják is, hogy a gyerekek olyanok, mint a növény:  „Nem növekednek, ha mozgatják őket”.
Költözés időnként nagyon hasznos, és előnyös, de ne gondoljuk, hogy a tágas környezet, szép kilátás, új otthon extázisát a gyerek is ugyanúgy fogadja. A gyerekek szeretik a biztonságot a mindennapi tevékenységek kiszámíthatóságát. Egy költözés során elveszthetik a biztonságérzetet, kicsúszva érzik a talajt a lábuk alól. A költözés a gyerekek számára nyugtalanító.
Nehéz feladat ez a szülőknek, mert a költözéssel járó rengeteg feladat mellett, a gyermek biztonságérzetét is ki kell alakítani. Nyugtatással, sok-sok beszéddel, a régi kedvenc dolgok előtérbe helyezésével. Vond be a költözés feladataiba, és már előre készítsd fel a változásra. Vidd el magaddal az új helyre, költözés előtt, és együtt tervezgess vele. Ha kicsi a gyerek, mond el neki, hogy a dobozokba nem örökre tűnnek el a dolgok, hanem ki lesznek pakolva. A folyamatba avasd be.
Előfordul hogy nem nagyobb szebb, hanem valami esemény folytán kisebb, egyszerűbb helyre kell költözni. Ekkor ne lepődj meg, ha az új szobáját nem szereti, sőt utálja. Együtt keressetek megoldást a szépítésre, jobbá tételre. Így felelősséget vállal a szobájáért, és előbb utóbb fontos lesz számára.


Világ események

Ha olyan információt látsz a TV-ben
amit a gyermek képtelen feldolgozni, kapcsold ki!

Ezek az események a kábel tv, az internet elterjedésével azonnal az otthonunkba kerülnek, és arra emlékeztetnek bennünket, hogy ez velünk is, sőt a gyermekünkkel is megtörténhet. Régen, a legdurvább világ eseményről szóló képek, amiket láthattunk az afrikai éhező gyermekek voltak. Ma szinte részesei vagyunk az eseményeknek, így ezek nagyobb befolyással, sőt hatással vannak ránk. Ma mindenki képes a telefonján azonnal képeket készíteni bárhol is történik valami tragédia, és ez bejárja a világhálót. A sok szörnyűség, ami a világban történik, azonnal a lakásunkba megjelenik a híradón keresztül, amit  a gyerekek is láthatnak. Ezek mélyebben érintik a gyerekeket, mint bennünket felnőtteket. A gyerekeknél még nem fejlődött ki az a képesség, hogy kizárják ezeket az eseményeket, amivel megvédik saját érzelmeiket ezektől a támadásoktól. Bátran kapcsold ki a TV-t, ha olyan események történnek, amely eseményeket a koránál fogva még nem tud feldolgozni. Ha rákérdez a látottakra, válaszolni kell neki. A megnyugtatás itt is elengedhetetlen. A világ, amiben élünk nagyon szomorú tud lenni, és sajnos ez nem látszik úgy, hogy javulni fog.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése