2015. szeptember 26., szombat

A sport megtartó ereje

"Mikor sportoltam összeszedett életet éltem, 
kitűnő tanuló voltam"
A sport, a mozgás, életkortól függetlenül minden testnek léleknek a javát szolgálja.
Gyermekkorban a sportnak nagy szerepe van abban, hogy a felgyülemlett energiát helyes, irányított módon tudják a kicsik felhasználni. A megfelelő sport megtalálása nem mindig könnyű. Eleinte főleg érzelmi alapon választunk, jó a hagyjuk lehetőség szerint több mindent kipróbálni gyermekünket. Persze fontos szempont a sport egyesület elérhetősége is. Hiába szeretnénk verseny korcsolyázót faragni a gyerekünkből, ha az az egyesület a város másik végén van - hacsak nem vagyunk teljesen fanatikusak - akkor valószínű, hogy más sport után nézünk.


A sport javítja az állóképességet, az immunrendszert, a kitartást, de ezek a fizikai pozitívumok mellett a lélekre is kedvezően hatnak. Növeli az önbizalmat, csökkenti a lelki problémákat, és a sportolók a kortársakkal való kapcsolat teremtés terén is előnyben részesül.

A sport a szülő-gyermek közötti kapcsolatot is javítja, hiszen mennyire sokat számít egy gyereknek, mikor a szülők elmennek a versenyére, meccsére, és ott a figyelem 100%-osan egyedül rá irányul.
Fontos, hogy érezze a gyerek, hogy büszkék vagyunk rá.

A sport alkalmat ad a közös családi
programra is
Nagy előny, ha kamaszkorban a sportot nem váltja fel a haverokkal való lógás, vagy a telefonon, számítógépen való "kockulás". Ha kitartunk és folytatjuk felbecsülhetetlen pozitív hatásai lehetnek az életünkre.
Először is: aki kamaszkorban rendszeresen sportol, az nagy valószínűséggel felnőtt korában sem fogja a mozgást teljesen abbahagyni.
Másodszor pedig: a sportnak nagy megtartó ereje van. Ezen azt értem, hogy egy rendszeresen sportoló fiatal, mikor a suliból elrohan az edzésre, utána haza, lecke, tanulás, vacsora és már el is ment a nap. Ilyen sűrű elfoglaltság mellett minimális idő marad az időrabló számítógépezésre, interneten való céltalan szörfözgetésre, órákig tartó üres csetelgetésekre. Általában az ilyen feszes életmód még a tanulásra is jótékony hatással van. Az alábbi történetet had osszam meg veletek, egy ismerős tizedikes lány mesélte nekem:

"Egész kicsi koromtól fogva szinkronúsztam. Nagyon jól ment, sikeres voltam a sportban. Sok időmet elvitte, mert heti 4 napon edzésre mentem a suli után, ráadásul nem is volt túl közel az uszoda, mégis olyan összeszedett életet éltem, kitűnő tanuló voltam. Aztán felvettek a gimibe, és anyukám azt javasolta, hogy nem biztos, hogy fogom bírni, hagyjam abba. Hirtelen annyi szabadidőm lett, de valahogy mégsem sikerült jól beosztanom. Elkezdtem elmászkálni a barátnőimmel, jöttek a fiú-ügyek, és egy idő után a tanulmányi eredményeim is alaposan leromlottak. Anyukám utólag nagyon bánja, hogy így döntött. Most visszamentem az egyesülethez, nem mondom, hogy könnyű beosztani újra az időt, de nagyon jól érzem magam. Azóta nincs időm arra se, hogy órákat cseteljek a lányokkal. De nem bánom. "

1 megjegyzés:

  1. Művészi tornáról itt olvashatsz:)
    http://specialisjuttatasesfejlesztes.blogspot.hu/2013/09/muveszi-torna.html

    VálaszTörlés