2015. szeptember 28., hétfő

A szexuális felvilágosításról - szülőknek

Szülőként a szexuális felvilágosítás nem könnyű téma.

A szexuális felvilágosítás a szülő feladata

Sok szülő már előre gondolkodik, hogy hogyan is fogja ezt megtenni, és persze mikor. 
Az egyszer biztos, hogy ezt nekünk SZÜLŐKNEK a feladatunk.
Nem bízhatjuk ezt rá a suli orvosra, tanárra, pláne nem a barátokra.

A szexuális felvilágosítás esetében,  a MIKOR  fontosabb a HOGYAN-nál.
Ha túl korán teszed, még akár lelki sebeket is okozhatsz és olyan terheket rakhatsz rá a gyerekre, amikre ő nincs felkészülve.
Ha túl későn teszed, akkor meg a barátokon keresztül beszedett torz információkat kell helyes irányba terelned, ha még ez egyáltalán lehetséges.


Persze a felvilágosításnak nem egy egyszeri alkalomnak kell lennie.

10-11 év körüli korban lányok esetében a menstruációval érdemes kezdeni. Ha nem beszélsz erről neki előre, nagyon megijedhet, mikor ez megtörténik vele, ráadásul mikor rájön, hogy te, mint a szülője tudtad, hogy ez meg fog vele történni, a bizalma is nagyon meginoghat benned.

Ebben a korban a fiúknál viszont a merevedés miértjéről, valamint a magömlésről érdemes szót ejteni, és ezt a feladatot bizony jó, ha az apa vállalja magára.

A gyerek ehhez a szexualitáshoz úgy fog hozzáállni, ahogy a szülő.
Ha a szülő prűd, tabuként kezeli ezt a témát, nem meri nevén nevezni a dolgokat, a gyerek is feszengő lesz ezen a területen, sőt ez később a szexuális életére is kihathat negatív módon. A másik szélsőség, viszont ha a szülő túlzottan szabadosan áll ehez a témához. Ez bizony koravén gyerekeket eredményezhet, akikből könnyen, a tudatlan társaikat sajátos módon felvilágosítókká válhatnak.

"Anya megetted a kistesómat? Akkor, hogy kerülhetett bele a pocakodba?"

Gondolom sokunk találkozott már kicsi gyerekektől jövő egészen különleges kérdésekkel? 

- Lényeges, hogy fel legyünk készülve a kérdésekre, és tudjuk, hogy mikor milyen válaszokat kell adnunk. Nem helyes, ha elhajtod a gyereket azzal, hogy ezzel te még ne foglalkozzál, vagy zavarba jössz, mert olyan témát feszeget!
Sokkal okosabb, ha valami frappáns, a korának megfelelő választ adsz, hiszen azzal, hogy elküldöd ne gondold, hogy nem is fog a témával foglalkozni, csak nem tőled fogja megkérdezni, és lehet, hogy többet nem is fordul hozzád. Érdemes tudni, hogy a korai tizenévesek legkeresettebb szava a Google keresőben az önkielégítés, és a menstruáció.

- Fontos, hogy te legyél az akitől elsőkézből hallja a szexualitással kapcsolatos információkat. Ha már megelőztek a barátok, vagy az internet, akkor te már csak reagálni tudsz valamire, amiről már kialakult a gyerekben egy kép, ami általában torz. Alakítsd ki te a képet a gyerekedben, a helyes, tabuk nélküli információk átadásával. Mellesleg ez is egy jó alkalom arra, hogy közeli, bensőséges kapcsolatba tudjatok kerülni egymással. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése