2015. október 22., csütörtök

Kamaszkor testi, lelki változásai

Pszichológusok szerint bizonyos esetekben a kamaszkor egy kezelendő, mentális eset lenne, ha ez állandósulna az ember életében. A jó hír az, hogy ez csupán egy szakasz, aminek egyszer vége lesz.
Kamaszkorban jelentősek a fizikai változások

A kamaszkor változásai: 

  •  elsősorban a testben végbemenő fizikai változások, a felnőtté válás külső folyamata
  •  másodsorban az ezzel járó lélekben végbemenő érzelmi hullámokból tevődik össze.


Fizikai változások


A fizikai, testi változásoknak vannak nem túl kellemes velejárói. Ekkor növekszik az izomzat, a csontok, ízületek, melyek időnként fájdalommal is járhatnak, megjelenik a testszőrzet. A testmagasság rohamosan megnövekszik, a végtagok időnként aránytalanul hosszúak lesznek. Megváltoznak a testarányok. Faggyútermelés megindul, pattanásossá válhat a bőr, mely szintén egy kellemetlen hozadéka a kamaszkornak. Az izzadságmirigyek kiválasztása is változásokat okoz. Fiúknál megjelenik az arcszőrzet, a hang mutálni kezd, és a testizom tömege is megnövekszik.
Lányoknál az alakjuk nőiesedik kiszélesedik a csípőjük, mellük növekszik, és kb. 16 éves korra kétszer annyi testzsírt halmoznak fel, mint a fiúk.
A nemi érés végeztével a növekedés mindkét nemnél lezárul, bár az érzelmi kamaszkor nem biztos, hogy ezzel véget ér.

 A kamasz érzelmei:
 egyszer fenn, egyszer lenn


Lelki változások, érzelmi hullámvasút


A kamaszkor egy második születés. Lelki értelemben születik meg a kamasz. Ez a szakasz egy lassú átmenet a jól megszokott gyerekkorból a felnőttkorba. Kamaszkorban megváltozik a gondolkodás. Egyfelől a biológiai érés, másfelől a társadalmi, környezeti elvárásoknak való megfelelés okoz nehézséget. 
A kamasz vitatkozik, lázad és kérdőre von: önmagát keresi. Viselkedésével, külsejével is különbözni akar a felnőttektől. A szülők befolyása csökken, helyette valamely ifjúsági szubkultúra válik meghatározóvá, a kortársak hatása felerősödik. A kamasz érdeklődési körének megfelelő barátokat, társakat keres, akikkel együtt fedezik fel a világot, érzelmileg kielégítő mélyebb emberi kapcsolatok alakulnak ki. Gyakran előfordulnak rossz érzések, érzelmi hullámvölgyek, ütközések a felnőtt társadalommal. Jellemző a hiper-érzékenység, néha egy rossz tekintet is könnyeket csal a szemébe, ő viszont nagyon képes bántani, de ezt észre sem veszi. 
Egyeseknél a totál érdektelenség jellemzi ezt az időszakot, mások viszont kinyílnak és minden érdekli őket.

Sokan úgy aposztrofálják ezt az időszakot, mintha a gyerek elbódulna a kamaszkor elején, és a végén tisztulna ki a kép.

Mit tehet a szülő


  • Meg kell próbálni egy erős hátteret biztosítani a számára. 
  • Meg kell találni az egyensúlyt a korlátozás és a mindent megengedés között. 
  • Rugalmas, de egyértelmű kereteket adjunk neki, hogy érezzék támogató jelenlétünket. 
  • Ugyanolyan feltétel nélküli szeretetre vágyik, mint amibe eddig volt része, ami azért nehéz számunkra, mert közben tüskéket növesztett. 
  • Kapjon önállóságot, lehessenek titkai: ha bizalmat kap, bizalommal viszonozza. 


Kamasz nevelésre nincs recept: rugalmas középút, egyértelmű határok, kompromisszum és a párbeszéd lehetősége, ez segít eligazodni a kamasznak. Legyünk jelen az életükben, tudják, hogy számíthatnak ránk. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése