2015. december 15., kedd

12 tipp, hogyan töltsd értelmesen gyerekekkel a szabadidőt



12 tipp, hogy milyen programokat tudtok eltölteni kamasz gyermeketekkel. Akár a közeledő karácsonyi szünetre is mazsolázhattok belőle, lehet, hogy találtok kedvetekre valót, amely a családi köteléket, és a gyermek-szülő közötti kötődést erősíti. 



  1. Legjobb megoldások egyike lehet a közös filmnézés. Menjetek együtt moziba, ha hajlandó arra, hogy a szüleivel mutatkozzon. Vagy otthon süssetek közösen pizzát, készítsetek egy kis popcorn-t és már indulhat is a film.
  2. Pakolj be a bőröndötökbe és „ad hoc” módon csapjatok egy kis kirándulós-sátrazós hétvégét (persze szólj neki előre, hogy ez a Ti hétvégétek lesz, mert, ha le kell mondania egy jónak ígérkező programról a barátaival a te hirtelen ötleted miatt, akkor visszafelé sülhet el a terved).
  3. Ha nem is egy teljes hétvégét, de egy fél napot, vagy egy napot bátran rabold el a számítógép képernyője elől és menjetek kirándulni a közeli erdőkbe, hegyekbe.
  4. Kamasz lányodat könnyen leveheted a lábáról egy kis anya-lánya shopping-túra lehetőségével.
  5. Vagy főzőcskézzetek közösen (akár családilag is és nem csak akkor, ha lányod van). Ez nagyon hasznos információkkal látja el gyermekedet az egészséges táplálkozás alapelveivel kapcsolatban, míg matematikai készségeit is fejleszti, illetve segítheti őt a koncentrációs képessége megedzésében is. Nem utolsó sorban pedig hasznos információkat kaphat a későbbi önálló életére nézve a főzéssel kapcsolatban.
  6. Fiadtól kérj segítséget számítástechnika, gépjármű, vagy műszaki kérdéskör ügyében. Kérd meg, hogy tanítson meg neked valamit, amihez ő ért, de te nem (még akkor is, ha annyira nem fontos számodra, hogy elsajátítsd az adott képességet). Meglátásom szerint, egy kamasz fiút semmi sem tud büszkébbé tenni, ha a véleményét és a tudását ugyanolyan fontosnak tartod, mint a felnőttekét.
  7. Vagy szintén jó ötlet lehet, ha kamasz fiad már rég óta gitárleckéket szeretne venni, míg apának pedig a gitározás egy régi, de megvalósulatlan álma és közösen, családi leckéket vesznek. Így közösen tanulnak, fejlődnek majd, illetve kapcsolatuk is bensőségesebbé válik. Ugyanez vonatkozik a sport témakörére is.
  8. Menjetek előadásokra, de persze csak olyan performanszok jöhetnek szóba, melyeknek a témája hozzá is és hozzád is közel állnak.
  9. Ugyanez vonatkozik a kiállításokra is (kedvelt műfaj ebben a korban, többek között a pop art vonulat, így egy ilyen témájú múzeumlátogatással mindenképpen felkeltheted az érdeklődését).
  10. Sportoljatok közösen. Érdekes lehet egy családi rafting túrán részt venni, vagy a falmászást kipróbálni; lányoddal aerobikra járni, fiaddal pedig gokartozni, stb…
  11. Látogassatok el kaland parkokba, vagy vegyetek részt kiszabadulós játékokban. Ezt a kamaszok is nagyon élvezik, hiszen ügyességi és logikai játékokról van szó, ami mind a kreativitását, illetve a találékonyságát, mind pedig a gyors észjárást és a jó állóképességet is megkövetelheti tőlük. Röviden: izgalmasak! Nem utolsó sorban pedig még egy fajta családi csapatépítő programnak is felfoghatók, hiszen a csapattagok a játék során csak egymásra számíthatnak. Össze kell dolgozniuk és egységben kell működniük, ahhoz, hogy kijussanak a kiszabadulós játék során, vagy átverekedjék magukat a különböző kalandparkok akadálypályáin.
  12. A közös családi vacsorák után (egyébként törekedj arra, hogy ezek családi hagyományként mindig megmaradjanak otthonodban) élvezetes lehet még kamaszkorban is, ha közösen leültök egy kártyajátékot játszani (természetesen a póker mindent visz majd tini gyermeked szemében, de a römi, vagy egyéb kártyajátékokat is ugyanúgy élvezheti), de az egyéb, akár komolyabb logikai, vagy társas játékok is kedveltek lehetnek az ilyen családi játékesteken.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése